Tweed Heads GP Superclinic

  • Tweed Heads GP Superclinic
  • Tweed Heads GP Superclinic
  • Tweed Heads GP Superclinic

Project Description

The design for the Tweed Health for Everyone Superclinic was inspired by the landscape of the Tweed Valley: the ocean, the river, the mountains, the rainforest and the sun. The Architect (Fulton Trotter Architects) cleverly themed the precincts within the superclinic according to the relevant inspiring landscape.  Design team ink worked closely with the Architect to ensure that the interior themes were continued into the landscape through termination of views from the consulting rooms to rich green courtyards embellished with organic art and extension of vistas from waiting areas through bright green native grass cultivars and tall Bangalow palms.

The site design maximized building floor area which meant that the remaining landscaped areas required clever design to create an interesting experience.  Angular vertical elements were a key landscape theme which was derived from a contextual analysis of the broader Tweed Valley area: the river mangrove pneumatophores from the pre-existing landscape, the vertical lines of the high rise built form and the geometric layout of the roadscape.
These angular patterns were repeated throughout the site via a clever integration of angled courtyard walls, recycled timber posts, pathways, seating and garden areas.  The angular forms were also considered in the detailed elements such as construction jointing (which was angular across the pathways), plant selection and courtyard wall batten details.