Alstonville and Wollongbar Village Gateways

Project Description

The Alstonville and Wollongbar village gateways were much anticipated by the community and are the final part of the Alstonville Bypass works to be implemented.  Design team ink was engaged by Ballina Shire Council and RMS for various components of the work, to document a concept design (developed by others) which had been developed in consultation with the local community but which required significant adaption to the final highway design and landform.
The earth coloured banding, rock walls and rural style fencing are typical of the features and colours within the surrounding plateau landscape. Both gateways have a densely planted tall ‘rainforest’ backdrop that includes large feature trees and utilise Big Scrub rainforest species.

The large signage panels were not a part of the original design, but were fought hard for by the local Chamber of Commerce and were thus integrated into the final gateway proposal.  Once the vegetation is established the scale of the sign panels should nestle comfortably into the forest backdrop.